Pazar 6'lısı: Edebiyatta Çocuklar İçin Söylenmiş Güzel Sözler



 Herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Dünya Kitap Günü kutlu olsun 💝🎈🎉 Bu seferki tema azıcık zorladı. Başta sevilen çocuk yazarları diye girecektim ama çok bir bilgim olmadığını anlayarak vazgeçtim. Ne yazsam diye düşünürken tesadüfen bir siteye girmem sonucu birinin çocuklar ile ilgili bir cümle paylaştığını gördüm. Bunu neden kendime uygulamayım? diyerek böyle bir şeyde karar kıldım. Kısacası, sizlere edebiyattan çocuklarla ilgili beğendiğim 6 sözü paylaşacağım. Benim beğendiklerim şunlar oldu:

1)Bernand Shaw: Annem yalan söyledi... Dadım yalan söyledi... Öğretmenim yalan söyledi... Bana söylenenlerin tam tersi bir dünyada ne yapılabileceğini ben nereden bilebilirim ki?

2)Paulo Coelho: Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın; çünkü bir çocuğun bir yetişkine öğretebileceği her zaman üç şey vardır: Nedensiz yere mutlu olmak, her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak ve elde etmek istediği şey için var gücüyle dayatmaktır.

3)Namık Kemal: Terbiye, ana kucağında başlar; her söylenilen kelime, çocuğun şahsiyetine konan bir tuğladır.

4)Peyami Safa: Hiç şüphe yok ki ideal terbiye, çocuğun kabahatlerinden dolayı cezalandırmak değil, onu kabahat yapmaktan alıkoyacak bir seviyeye çıkarmaktır.

5)Hodding Carter: Çocuklarımıza vermeyi umabileceğimiz iki kalıcı miras vardır: Biri kökleridir, öbürü de kanatları.

6)Erich Kastner: Tekrar çocuklar gibi olmamız yerine getirilemeyecek bir taleptir; ama en azından çocukların bizler gibi olmasını önlemeye çalışabiliriz.



BONUS

1. "Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.

2. "Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, Onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır."

3. "Çocuk sevgisi insan sevgisi için bir ihtiyaçtır."

4. "Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler! Hiç olmazsa yetiştirmek lüzumuna inansınlar! Okullardan başka; gazeteler, küçük dergiler köylere kadar yayınlanıp dağıtılmalıdır. Bizim köylümüz ne gazete ne dergi okumaz. Bilenler bilmeyenleri toplayıp, okutmayı, onlara okumayı anlatmayı bir vazife bilmelidir."

 MUSTAFA KEMAL ATATÜRK



Yorumlar

  1. Ençok Atatürk'ümüzün ve bir de Bernard Shaw'un sözlerini sevdim, çocuklara yalan söylersek onlar da büyüyünce yalancı olurlar. Her zaman doğru söyleyelim çocuklara, acı da olsa gerçeği söyleyelim, aptallık, eşeklik yaptığımızda 'eşeklik yaptım' çocuğum diyelim, gizlemeyelim kusurumuzu gizlemek de yalandır bir çeşit.
    Çok teşekkürler Belle'ciğim, 23 nisanın kutlu olsun. :)

    YanıtlaSil
  2. Sözlerin hepsi birbirinden güzel.6. sıda cok hosuma gitti.😃 Bu fikiride iiki bulmussun cok güzel olmus 💕😄

    YanıtlaSil
  3. Atam'ın sözlerini tek geçerim ama Carter'in sözü de çok anlamlı.
    Teşekkürler bu güzel derleme için.
    Kutlu olsun bayramımız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle en güzeller Atamız'dan gelmiş 💖 Hepimizin bayramı kutlu olsun :)

      Sil
  4. Bence en önemlisi sevgi ve sarılmak ❤

    YanıtlaSil
  5. bir iki beş altı çok sevdiim :)





    YanıtlaSil
  6. Seçtiklerim arasında açık ara Atamızın sözleri önde benim için. Maalesef iyi koşullarda -maddi ve manevi- büyümeyen çocuklar var, keşke olmasa :/

    YanıtlaSil
  7. Atatürk'ün sözleri ve Shaw çok etkileyici :)) 23 Nisan sevdiğim bayramlardan biri, hala beni mutlu eder :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atamız çocuk konusunda bambaşka *-* Keşke 23 Nisanlar eskisi gibi olsa :(

      Sil
  8. Güzel bir kategori seçmişsin. Özellikle Atatürk'ün sözleri çok etkileyici. Keşke günümüzde siyasetçiler de çocukları onun kadar düşünse.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder